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Dear Delegate Landes:

1 am responding to your request for an official advisory Opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issues Presented

You ask whether early childhood teachers in private child care facilities must be licensed as
teachers by the Virginia Department of Education. You also ask whether lottery funds that are distributed
to localities may be used to help fund the Virginia Preschool Initiative.

Background

You relate that the state-funded Virginia Preschool Initiative (the “VPI™), which provides funds
for at-risk children, is interested in engaging both public schools and private child care facilities. Funds
from the program would be provided to support preschool services for at-risk children. The Virginia
Department of Education (“VDOE”) takes the position that preschool teachers paid with public funds
must hold a baccalaureate degree and have a VDOE-approved teacher license (a “teacher license™).

While preschool teachers in public preschools have teacher licenses, that is not necessarily true
for preschool teachers in private child care facilities. Preschool teachers in private settings have a
professional development system different from that of preschool teachers in public settings. Many
private preschool teachers have a Child Development Associate credential, a Career Studies Certificate,
or an Associate Degree, rather than a baccalaurcate degree. Their credentials often are earned from
Virginia community colleges with programs established to teach the specialized skills required for
effectively teaching young children. You relate that these educational credentials do not qualify the
holder for a teacher license.

Applicable Law and Discussion

A. Applicability of VDOE Licensure Requirements to Preschool Teachers in Private
Child Care Facilities

The Virginia State Board of Education has not issued any regulations requiring licensure for
teachers at private preschool facilities. However, § 22.1-299 of the Code of Virginia requires, in relevant



Honorable R. Steven Landes
June 3, 2016
Page 2

part, that all teachers paid from public funds must have teacher licenses, with the sole exception of
substitute teachers hired to meet an emergency:

No teacher shall be . . . paid from public funds unless such teacher holds a license or
provisional license issued by the Board of Education . . . . In accordance with regulations
prescribed by the Board, a person not meecting the requirements for a license or
provisional license may be employed and paid from public funds by a school board
temporarily as a substitute teacher to meet an emergency.!"

A regulation duly promulgated by the State Board of Education defines a “teacher” as “a person
who (i) is regularly employed full time as a teacher, visiting teacher/school social worker, guidance
counselor, or librarian, and (ii) who holds a valid teaching license.™ One of the requirements for being
licensed as a teacher is to have a baccalaureate clegree.3

Based on the foregoing, | conclude that, so long as they are paid solely from private funds,
teachers in private child care facilities are not required to have a teacher license. However, if they are
paid from public funds, the Code of Virginia requires that they have a teacher license. A baccalaureate
degree is required in order to receive a teacher license. The credentials you have described as being
typical of many private preschool teachers do not qualify as a baccalaureate degree.

B. Use of Lottery Funds to Help Fund the VPI

The VPI is a partially-state-funded, local-match VDOE program under which VDOE disburses
payments “from the Lottery Proceeds Fund . . . to schools and community-based organizations to provide
quality preschool programs for at-risk four-year-olds unserved by [the federal] Head Start program
funding.” VPI funds appropriated by the General Assembly are “state funds.™

Article VI, § 10 of the Constitution of Virginia allows the expenditure of public funds for
“educational purposes,” including in “nonsectarian private schools and institutions of learning.”® It thus
implicitly recognizes that nonsectarian private schools can perform an “educational purpose.” This
provision was found in the Constitution of 1971 as originally ratified. Approximately two decades later,
the General Assembly in 1999 and 2000 proposed a constitutional amendment dealing with the Lottery
and expenditure of Lottery Proceeds.” The voters ratified the amendment on November 7, 2000, and it
became effective July 1, 2001.° 1t is now Article X, § 7-A of the Constitution of Virginia. In relevant
part, it provides generally that “Lottery proceeds shall be appropriated from the [Lottery Proceeds} Fund
10 the Commonwealth’s counties, cities, and towns, and the school divisions thereof, to be expended for

"'V a. CODE ANN. § 22.1-299 (Supp. 2015).
28 VA. ADMIN. CODE § 20-440-10.

* 8 VA. ADMIN. CODE § 20-22-40(A) (“Applicants for licensure must . . . [h]ave earned a baccalaureate degree
.. from a regionaliy accredited institution of higher education . .. ).

42015 Va. Acts ch. 665, Item 136(C)(14)a)(1).

3 1d, Ttem 136(C)(14)Xa)2).

® VA, CONST. art. VIIL, § 10

7 See 1999 Va. Acts chs. 933 & 934; 2000 Va. Acts chs. 622, 713, 1015, 1017.

8 Va. CONST. art. VIH, § 10, http:/law.lis. virginia.gov/constitution/article 1 0/section7-A/ (detailing the date of
ratification and date amendment became effective).
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the purposes of public education.” A similar requirement is contained in § 58.1-4022(D) of the Code,
which states, in relevant part,

In addition to such other funds as may be appropriated, 100 percent of the lottery
revenues transferred to the Loftery Proceeds Fund shall be appropriated entirely and
solely for the purpose of public education in the Commonwealth unless otherwise
redirected pursuant to Article X, Section 7-A of the Constitution of Virginia. The
additional appropriation of lottery revenues to local school divisions for public education
purposes consistent with this provision shall be used for operating, capital outlay, or debt
service expenses, as determined by the appropriation act.l'”

The precise guestion thus presented is whether the General Assembly’s appropriations to the VPI
are for “public education,” since lottery proceeds may be used only for that purpose, barring any
redirection made pursuant to Article X, § 7-A of the Constitution.

In answering this question, it is first critical to note that at the time the General Assembly
recommended Article X, § 7-A to the voters, it was aware of the existing language in Article VHI, § 10
recognizing that nonsectarian private schools may perform “educational purposes” that may permissibly
be supported by public funds. This fact alone strongly supports a conclusion that the VPI is “public
education,” even when the education is occasionally provided in the setting of private preschool facilities.

Further support for this conclusion is that the VPI is overseen and administered by VDOE.
VDOE is a state agency, and its entire existence pertains to public education.”  Finally, the 2015
Appropriation Act'? contains ltem No. 136 for “Distribution of Lottery Funds,” which provides an
appropriation to the VPL and Item No. 136(C)14)a)1), which governs disbursement of “Virginia
Preschool Initiative Payments™ from the Lottery Fund “to schools and community-based organizations to
provide quality preschool programs for at-risk four-year-olds unserved by [federal] Head Start funding.”
Thus, the General Assembly’s Appropriation Act has determined the VPI to be a form of public
education, and an act of the General Assembly is presumed to be constitutional.”

For those reasons, 1 conclude that funding the VPI with the Lottery Proceeds Fund is legally
permissible because it is a form of public education.

’ VA CONST. art. X, § 7-A.
VA, CODE ANN. § 58.1-4022(D) (Supp. 2015),

" VDOE also has a publication entitled “Overview of Virginia’s Foundation Blocks for Early Learning.” In
relevant part, it states, “The value of early education is imperative to the future academic success and the growth of
children’s intellectual development . . . . The purpose of this document is to provide early childhood educaters a set
of minimum standards in literacy, mathematics, science, history and social science, health and physical
development, personal and social development, music, and the visual arts, with indicators of success for entering
kindergarten that are derived from scientificatly-based research. The standards reflect a consensus of children’s
conceptual learning, acquisition of basic knowledge, and participation in meaningful and relevant learning
experiences. The standards are aligned with ‘Virginia's Kindergarten Standards of Learning (SOL) and Virginia’s
Phonological Awareness Literacy Screening (PALS)."™

22015 Va. Acts. ch. 665.

"5 Terry v. Mazur, 234 Va. 442, 449 (1987) (“[A]n act of the General Assembly is presumed to be constitutional,
and every reasonable doubt must be resolved in favor of the act’s constitutionality” (citing Almond v. Gilmer, 188
Va. 822, 834 (1949)).
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Conclusion

For the reasons stated, it is my opinion that teachers in private preschools must have teacher
licenses in order to be paid with public funds, which include the Lottery Proceeds Fund. It is my further
opinion that the Lottery Proceeds Fund legally may be used to fund the VPI in all nonsectarian
preschools, subject only to such restrictions and requirements as may apply to public funding of
preschools.

With kindest regards, | am

Sincerely yours,

Mol ®. é—w

Mark R. Herring
Attorney General



