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APPLICABILITY OF 
VIRGINIA DEPARTMENT OF 

EDUCATION (VDOE) 
LICENSURE 

REQUIREMENTS TO 
PRESCHOOL TEACHERS IN 

PRIVATE CHILD CARE 
FACILITIES 

USE OF LOTTERY FUNDS 
TO HELP FUND THE 

VIRGINIA PRESCHOOL 
INITIATIVE (VPI)

TWO ISSUES PRESENTED
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QUESTION ONE: 

WHETHER EARLY CHILDHOOD 
TEACHERS IN PRIVATE CHILD 

CARE FACILITIES MUST BE 
LICENSED AS TEACHERS BY 

THE VIRGINIA DEPARTMENT OF 
EDUCATION

• CODE OF VIRGINIA § 22.1-299

• “No teacher shall be … paid from public funds unless 
such teacher holds a license or provisional license issued by 
the Board of Education…In accordance with regulations 
prescribed by the Board, a person not meeting the 
requirements for a license or provisionsl alicense may be 
employed and paid from public funds by a school board 
termporarily as a substitute teacher to meet an 
emergency.”

• 8 VAC 20-440-10 Regulations Governing the 
Employment of Professional Personnel 

(Definitions) 

• ” ’Teacher’ means a person …who is regularly employed 
full time as a teacher, visiting teacher/school social worker, 
guidance counselor, or librarian, and (ii) who hold a valid 
teaching license.”

• 8 VAC 20-22-40(A) Conditions for Licensure  

• “Applicants for licensure must … [h]ave earned a 
baccalaureate degree from a regionally accredited 
institution of higher education...”

• NOTE:  The Virginia State Board of Education has not 
issued regulations requiring licensure for teachers at private 
preschool facilities.
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OFFICIAL ADVISORY 
OPINION 

CODE OF V IRGINIA § 2 .2 -505

• So long as they are paid solely 
from private funds, early childhood 
teachers in private child care 
facilities are not required to have a 
teacher license. 

• If they are paid from public funds, 
the Code of Virginia requires that 
they have a teacher license. 

Whether Early Childhood Teachers 
in Private Child Care Facilities Must 

Be Licensed as Teachers by the 
Virginia Department of Education
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QUESTION TWO: 

WHETHER LOTTERY FUNDS 
THAT ARE DISTRIBUTED TO 

LOCALITIES MAY BE USED TO 
HELP FUND THE VIRGINIA 

PRESCHOOL INITIATIVE

• Constitution of Virginia Article VIII, § 10
• “No appropriation of public funds shall be made to any school or 

institution of learning not owned or exclusively controlled by the 
State or some political subdivision thereof; provided, first, that the 
General Assembly may, and the governing bodies of the several 
counties, cities and towns may, subject to such limitations as may be 
imposed by the General Assembly, appropriate funds for educational 
purposes which may be expended in furtherance of elementary, 
secondary, collegiate or graduate education of Virginia students in 
public and nonsectarian private schools and institutions of 
learning…” 

• Constitution of Virginia Article X, § 7-A
• “The General Assembly shall establish the Lottery Proceeds Fund. The 

Fund shall consist of the net revenues of any lottery conducted by 
the Commonwealth. Lottery proceeds shall be appropriated from the 
Fund to the Commonwealth's counties, cities and towns, and the 
school divisions thereof, to be expended for the purposes of public 
education.”

• Code of Virginia § 58.1-4022(D)
• “…D. In addition to such other funds as may be appropriated, 100 

percent of the lottery revenues transferred to the Lottery Proceeds 
Fund shall be appropriated entirely and solely for the purpose of 
public education in the Commonwealth unless otherwise redirected 
pursuant to Article X, Section 7-A of the Constitution of Virginia. The 
additional appropriation of lottery revenues to local school divisions 
for public education purposes consistent with this provision shall be 
used for operating, capital outlay, or debt service expenses, as 
determined by the appropriation act...” 5



OFFICIAL ADVISORY 
OPINION 

CODE OF V IRGINIA § 2 .2 -505

• Funding the Virginia Preschool Initiative 
with the Lottery Proceeds Fund is 
legally permissible because it is a form 
of public education.

• Lottery proceeds may only be used for 
the purpose of public education.

• Constitution recognizes that 
nonsectarian private schools and 
institutions of learning may perform 
educational purposes that may 
permissibly be supported by public funds.

Whether lottery funds that are 
distributed to localities may be used 
to help fund the Virginia Preschool 

Initiative 
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THANK YOU.

Questions?
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